Voor wie?
Na jaren ervaring als journalist en blogger schreef Janneke Willemse dit boek voor iedereen die overweegt om te beleggen maar er geen kaas van gegeten heeft. Naar eigen zeggen maakt het de auteur niet uit of de lezer rijk, arm, jong, oud, man of vrouw is.
Over wat?
De ondertitel van ‘Blondjes Beleggen Beter’ luidt ‘In 7 stappen naar simpel en succesvol beleggen.’ Het boek beschrijft allereerst de basisbegrippen van beleggen. Aandelen, obligaties, ETF’s, Turbo’s, Crypto’s en hun synoniemen worden in eenvoudige woorden beschreven. Verder beschrijft Willemse de belangrijkste factoren die risico en succes beïnvloeden en een stappenplan voor hoe daadwerkelijk met beleggen aan de slag te gaan. ‘Blondjes Beleggen Beter’ is dus echt bedoeld als praktische gids om zelf te beleggen. Ik las de herziene versie uit 2020. Ik ben niet de snelste lezer en volgens mijn e-reader kostte het lezen van dit boek mij 4,5 uur.
Pro’s en con’s
Ik ben dit boek gaan lezen omdat ik meerdere ‘influencers’ op instagram het boek zag aanbevelen voor mensen die willen beleggen. Ik merk (en het is de AFM ook niet ontgaan) dat er een opmars is van Beleggings-influencers die content delen over beleggen. Vooral beleggen in vastgoed en crypto currency zie ik met grote regelmaat voorbij komen. Ik vind dat een risico. De nuance ontbreekt namelijk vaak. Beleggen wordt gepresenteerd als een hobby, iets dat ‘fun’ is om te doen. Maar de aandelenlease overeenkomsten uit het verleden leren ons dat de gemiddelde beleggings-leek niet altijd het verschil ziet tussen leuk en verantwoord beleggen en speculeren met geleend geld. Instagram staat sowieso bol van jonge flitsende ondernemers die je precies kunnen vertellen hoe je voor je 30ste ‘klaar’ kunt zijn. Gelukkig ben ik de 40 al gepasseerd en hoef ik me daar dus niet meer druk om te maken. Omdat al die influencers dit boek dus aanbevolen was ik nieuwsgierig wat de beginnende belegger dan precies te lezen krijgt als hij er gehoor aan geeft.
Gelukkig werd al in het begin van het boek duidelijk gemaakt dat we de titel niet te serieus moeten nemen. Al schijnen vrouwen wel beter te beleggen dan mannen. Omdat ze minder emotioneel beleggen, zo wordt ergens in het eind van het boek nog toegelicht. En voorzichtiger. In het begin van het boek worden beleggingselementen uitgelegd. In de tekst zijn sommige woorden gemarkeerd. Die woorden worden achterin het boek verder uitgelegd. Begrijp je waar het over gaat, dan lees je gewoon verder. Zo niet, dan zoek je het even op. Het valt mij op dat die uitleg redelijk eenvoudig is. Positief voor wie de materie al ingewikkeld genoeg vindt. Zelf wil ik graag dingen in detail weten, ze helemaal begrijpen. Dan is ‘Blondjes Beleggen Beter’ niet helemaal bevredigend.
Er zijn een paar passages in het boek waarin een duidelijke disclaimer wordt gegeven: ‘dit is geen advies; verstandige beleggingen zijn voor iedereen weer anders.’ Tegelijk staat er ook dat het belangrijker is om te spreiden over sectoren dan over regio’s. Dat automatisch periodiek beleggen voor iedereen geschikt is. En dat je ‘vanzelf’ een goede belegger wordt, mits je maar let op spreiding, belegt voor de lange termijn en let op lage kosten. Dat voelt voor mij toch een beetje kort door de bocht. Beleggen is niet voor iedereen en juist op het gebied van beleggen is er geen one-size-fits-all. Zelfs Automatisch periodiek beleggen niet.
En toch is het knap hoe Willemse relatief eenvoudig een heleboel informatie geeft en vakjargon en de basisprincipes voor een beleggingsstrategie uitlegt. Ik denk dat menig financieel adviseur minder uitleg geeft bij de keuze voor een lijfrente in de vorm van een beleggingsverzekering. Het is – door de titel, de schrijfstijl en het bereik van de schrijver – gewoon een heel toegankelijk boek.
To read or not to read?
Als professional binnen de financiële dienstverlening heeft dit boek je weinig te bieden. Maar ik zeg bewust ‘weinig’ want ook ik heb wel wat jargon bijgeleerd. Ik vind het vooral belangrijk te weten of je dit aan je zoon of dochter moet laten lezen als ze overwegen te beleggen. Ik zou ‘ja’ zeggen. Maar wel met een dikke extra disclaimer er bij dat je wanneer het om geld gaat niemand klakkeloos na moet doen. Geen cryptogoeroes, geen flashy influencers en geen blondjes, hoe kundig ook.
Heb jij behoefte aan een marketing strateeg waar je de basisprincipes van de financiële dienstverlening niet meer aan uit hoeft te leggen? Neem eens contact op voor een oriënterend gesprek.