Investeren in kennis

4 mei 2022

Een van de grootste redenen om ondernemer te worden was voor mij ruimte maken voor persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde meer uitdaging in mijn werk en meer tijd om actief aan mijn groei te werken. Vooral dat laatste blijkt ook als drukke ondernemer lastig. Dat is niet voorbehouden aan de loondienstmedewerker. Maar ook in drukke tijden maak ik tijd vrij om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken.

Mijn behoefte aan informatie is wel specifieker dan vroeger. Waar ik in het verleden brede basistrainingen volgde heb ik nu behoefte aan diepte-informatie rond specifieke deelonderwerpen.

Ik doorloop dan eigenlijk altijd de volgende stappen:

  • Googlen. Want bijna alles staat op het internet.
  • Een boek kopen. Want zoals de uil in een van de Disney-Winnie-de-Poe-video’s enthousiast zong: “Alles wat geschreven staat is waar”. Ik beschik graag over de theoretische achtergrond dus ik kies vaak voor het basisboek, het naslagwerk waar alles in staat.
  • Kijken of er een cursus beschikbaar is via de online leeromgeving van LinkedIn. LinkedIn biedt een schat aan zinvolle cursussen die je gratis kunt doorlopen wanneer je een betaald account hebt. Vooral wanneer het kennis is die voor meerdere beroepen en branches relevant is, heb je een grote kans dat je hier een cursus vindt.
  • Een deepdive of masterclass volgen. Door een cursus te volgen van iemand die veel ervaring heeft, alle informatie al voor mij heeft gefilterd en de meest belangrijke zaken heeft geselecteerd, kan ik in korte tijd de meest belangrijke informatie verzamelen.

Mijn laatste deepdive was in het fenomeen Merk-Archetypen. Een merk-archetype is vergelijkbaar met buyer persona.  Zoals je buyer persona een fictieve beschrijving geeft van een ideale klant, zo is je merk-archetype een beschrijving van jouw karakter als merk. Bij het schrijven van teksten voor een merk schrijft het archetype voor de buyer persona.

Online kun je het beste deze blog van IconicFox lezen als je meer over archetypen wilt weten. Het is een bijzonder compleet en duidelijk artikel, zorgvuldig uitgewerkt in een praktische werkvorm. Die werkvorm hebben ze uitvoerig getest en verfijnd. En vervolgens hebben ze die in een training aangeboden. die training heb ik uiteindelijk ook gevolgd, waardoor ik nu ook de Brand Masters workshop Brand Strategy kan aanbieden. 

Om snel heel veel kennis te vergaren is een training soms gewoon de beste manier. Waarom zou je niet investeren om iemand met meer kennis en ervaring jou de kneepjes van het vak uit te laten leggen? Waarom zou je geen bewezen workshop-aanpak gebruiken in plaats van zelf iets in elkaar knutselen.

En ja, ik heb ook drie boeken gekocht. Mooie boeken met schitterende illustraties. En die zal ik ook zeker lezen. Maar voor nu heb ik weer een mooie sprong kunnen maken door te investeren in kennis.

Wil jij samen aan de slag met je merkstrategie, neem dan contact op.