Marketing: de sport-analogie-editie

5 juli 2023

Ik geloof in een gezonde geest in een gezond lichaam. Zeker als ondernemer moet je goed voor je lijf zorgen. Om ziekte en daarmee inkomensterugval te voorkomen. En om op hoog niveau te kunnen blijven presteren. Daarom plan ik – net als veel andere ondernemer die ik ken – consequent mijn sportmomenten in. We zijn met Linde Marketing dit jaar partner van de Finance run, dus op dit moment is dat vooral hardlopen. Dat heb ik altijd een fijne sport gevonden. Cardio in z’n algemeen lukt me goed. En toch, als je je in gaat lezen is het overduidelijk: juist krachttraining is onontbeerlijk. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijk het wordt. En dat lukt me niet. De eenvoudige reden is dat ik krachttraining gewoon stom vind. Ik haal er geen plezier uit. Ik vind het daarnaast ook complex. Het instellen van apparaten, van gewichten. Het balanceren van verschillende oefeningen om alle spiergroepen te trainen. Ik heb al snel het gevoel dat ik mijn lichaam aan een blessure help door de verkeerde dingen te doen. Dus begon ik er niet aan.

Maar sinds kort is dat anders. Ik ben gaan trainen met een personal trainer. Een enorme luxe dat dat überhaupt kan. Maar ook zeker mijn investering waard.

  • Mijn personal trainer is voor mij vooral een stok achter de deur: ik heb een afspraak, daar moet ik me aan houden.
  • Hij corrigeert me tijdens het trainen op mijn houding. Bij krachttraining bestaat de kans dat je gaat ‘smokkelen’ door andere spieren het zware werk te laten doen. Daar corrigeert hij op. Daarmee voorkomt hij blessures en heeft de training het gewenste resultaat.
  • Hij stelt de gewichten in, vanuit zijn ervaring. Ik hoef niet te bedenken wat voor mij een juiste belasting is.
  • Hij moedigt me aan. Spoort me aan om net even dat beetje extra te geven.
  • En voor zijn en mijn vakantie krijg ik een trainingsprogramma mee zodat mijn moeite niet verloren gaat.

Ik train een half uur intensief. Ik kom opdagen, doe mijn bijdrage en heb mijn half uur maximaal benut.

Auteur: Dorien van de Linde

En normaal ben ik niet zo van de sport-analogieën, maar ik realiseerde me laatst dat er eigenlijk heel veel overeenkomsten zijn tussen wat mijn personal trainer doet en wat ik als marketing consultant doe.

  • Zo plan ik altijd vaste overlegmomenten met mijn klanten. Die zijn een stok achter de deur. Wekelijks is er weer even focus op de voortgang.
  • Ik bewaak een consistente uitstraling, zodat je aan een merk bouwt in plaats van losse flodders richting je klant schiet. Ik hou mijn klanten scherp, zodat ze de resultaten boeken die ze willen behalen. Wanneer je altijd dezelfde, jou vertrouwde dingen blijft doen, behaal je hetzelfde resultaat. Om te groeien moet je andere marketingspieren gebruiken.
  • Ik zet mijn ervaring in om mee te denken welke vormen werken, welke kanalen zinvol zijn en welke tools kunnen ondersteunen. Dat hoeft mijn klant niet allemaal te bedenken.
  • Ik support mijn klanten, moedig ze aan om net wat buiten hun comfort zone te stappen en af en toe de schroom van zich af te werpen. 
  • In aanloop naar mijn vakantie buffer ik content, zodat mijn klant zichtbaar blijft.

Mijn klant komt opdagen en deelt zijn kennis van de business. Ik gebruik de input voor de marketing-efforts. Daarmee heeft mijn klant de tijd maximaal benut.

 

Als ondernemer heb jij de meeste kennis van jouw business, waar je heen wilt en wat jouw product of dienst uniek maakt. Je zult altijd een zekere mate van betrokkenheid moeten hebben. Net als dat ik zelf zal moeten trainen om sterker te worden. Je kunt je wel laten ondersteunen door mensen die je effectiever maken. Is het dan ineens leuk? Nee, ik heb nog steeds een hekel aan krachttraining. Maar ik ben wel heel blij met de resultaten.

 

Wil jij ook eens iemand die met je meedenkt? Een StrategieBoost is ideaal om een concrete marketinguitdaging aan te pakken en te ervaren of personal marketing iets voor jou is.