Weet je nog dat de eerste websites opkwamen? En hoeveel had je kunnen verdienen als je in die tijd een paar interessante domeinen had geclaimd? Maar ja, wie kon er weten dat het zo groot zou worden, dat internet. En weetje nog dat de bitcoin op kwam? En dat jij dacht ‘nou dan ben je ook gek als je die koopt’. Of misschien dacht jij dat helemaal niet en ben je nu schathemeltje rijk. Maar ik dacht dat het een slechte investering was. En nu is er de metaverse.
Nieuwe technologische ontwikkelingen worden in rap tempo de wereld in geslingerd. En niet alles slaat aan. Sommige dingen worden heel groot, andere juist niet, en sommige dingen worden groot binnen een bepaalde doelgroep. Ik zie niemand van mijn generatie vragen om mijn snapchat-handle. Maar voor Gen Z is het een stuk voor de hand liggender om via Snapchat te connecten dan via Facebook. VR is typisch een voorbeeld van iets wat op dit moment nog redelijk exclusief is voor een bepaalde doelgroep: Innovator en early adoptor gamers die fanatiek genoeg waren om voor veel geld een VR bril aan te schaffen die nog weinig kon. Maar langzaam maar zeker komt VR uit die eerste fase. Dat geeft de laatste Gartner Hype cycle trouwens ook weer.
En dus kocht ik een VR bril.
VR marketing
Waarom? Eigenlijk vooral omdat je met dit exemplaar eye tracking kunt doen, Dat betekent dat ik straks de performance van websites kan evalueren met een VR bril. Daarnaast geloof ik in de kracht van VR voor marketing doeleinden. Ik ben absoluut geen expert. Maar als niet-expert zie ik op dit moment al een aantal verschillende toepassingsmogelijkheden:
- Event marketing – zoals je in het echt meetings kunt houden en evenementen kunt organiseren, zo kun je dat ook in VR. Er zijn beurzen en conferenties die je kunt bezoeken als gast of als standhouder. Maar je kunt als merk ook een experience inrichten. Dat kan een virtuele versie zijn van iets dat je ook in het echt zou organiseren, maar het kan ook een transformatieve experience zijn. Je kunt je bezoekers uitnodigen om iets heel nieuws te beleven en dat te koppelen aan jouw merk.
- Promotie – Net als in het echte leven kun je op veel bezochte locaties in VR reclame laten zien. Je moet natuurlijk voorzichtig zijn waar jij je reclame ophangt. En je moet nadenken over hoe je opvalt. Want slechte reclame in VR werkt net zo min als slechte reclame in het echt. VR heeft social omgevingen, dus je kunt werken met prijsvragen, lotingen, alle trucs die je in het echt ook uit de kast kunt trekken. Je kunt je eigen product weggeven maar je kunt ook virtuele cadeaus uitdelen door bijvoorbeeld avatar-accessoires. Dan loopt iedereen in VR met een pet op die ze van jou hebben gekregen.
- Utility marketing – Je kunt door middel van een virtuele ervaring een voorproefje geven van jouw product. We kennen dat al een beetje van AR met mobiele technologie. En dat gaat met VR nog wat verder. Want je praat niet langer tegen de klant, je dompelt hem of haar onder in jouw realiteit.
Fintech en SaaS in de Metaverse
En wat moet je daar als Fintech/SaaS organisatie mee?
- Organiseer een virtueel event voor je doelgroep. Target je niche doelgroep, nodig c-level mensen uit en stuur ze een bril (te leen he, anders in het een perverse prikkel) om het event bij te wonen. Dat is weer eens wat anders dan een mailtje met een invite voor een webinar.
- Zoek je developers? Start eens een wervingscampagne via VR. Je doelgroep is daar ruim aanwezig. Je hangt jouw wervingsposters bijvoorbeeld op in virtuele cafe’s, bioscopen en nachtclubs.
- Wordt jij het nieuwe digitale hypotheekportaal van Nederland? Je kunt natuurlijk virtuele bezichtigingen in VR laten plaatsvinden. Vooral heel handig als de woning nog niet af is. Maar je kunt je klanten ook hun financieringsbehoefte laten visualiseren in VR. Dan begin je met een klein huis met bruin/oranje behang en groen tapijt op de vloer. En met een verbouwingsbudget gooi je daar dan een mooie pvc vloer in. Of je voert in VR het adviesgesprek, dat kan natuurlijk ook.
Mijn persoonlijke bezwaar tot nu toe was vooral dat ik er spuugmisselijk van wordt, vooral bij racespellen. Maar daar heeft Gen Z nog niet zo’n last van. Mijn nieuwe VR bril is inmiddels zo scherp dat ik me echt in een andere wereld waan. Zolang ik stil sta gaat het goed. Ik wacht nog even met autoraces, maar ik bezoek eerdaags wel een karaokebar denk ik. Als er tenminste Gen X-ers met me mee gaan. Alleen is ook virtueel maar alleen.
Marketing is soms ook makkelijker samen. Iemand die even met je meedenkt over wat voor jou de handigste strategie is. Iemand die hardop met jou nadenkt over of VR voor jou een interessant onderdeel is van je marketingmix. Of misschien heb jij een andere vraag. Voor gericht meedenken en sparren hebben we de StrategieBoost. Lees meer over de Strategieboost via de knop hieronder.