De allereerste stap die ik met klanten zet als ik met ze aan de slag ga is dat ik de merkidentiteit helder krijg. Soms is dat uitvoerig gedefinieerd. Soms is er nog weinig aandacht aan besteed. We benoemen waar je merk voor staat, wat ligt er aan ten grondslag. De basis bestaat uit de elementen visie, missie en kernwaarden. Over missie en visie is vaak al wel gesproken, over de kernwaarden minder. Terwijl ze zo belangrijk zijn en zoveel richting geven.
Soort zoekt soort tot het niet meer kan
Bij het starten voor een onderneming en het aannemen van de eerste medewerkers kies je je teamleden vaak op gedeelde eigenschappen. Je omringt jezelf met mensen die niet hetzelfde zijn op alle vlakken, maar wel dezelfde gedragen waarden hebben. Dezelfde werkethiek. Dezelfde mentaliteit over klantgerichtheid, innovatie of kwaliteit versus snelheid. Daar sla je op aan en daar maak je een menselijke connectie mee. Wanneer de organisatie groeit verandert dat vaak. In de eerste plaats door het eenvoudige feit dat er een grotere diversiteit aan functies ontstaat en een ander aannamebeleid. Verschillende personen voeren de gesprekken En daardoor vertroebelt dat natuurlijke selectieprincipe. Net als een verhaal dat steeds wordt doorverteld, steeds verder afwijkt van het oorspronkelijke verhaal – meestal vooral in de details – zijn er nuanceverschillen die ontstaan naarmate meer mensen medewerkers aannemen. Dan moet je op een andere manier gaan borgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.
Expliciet maken van kernwaarden zorgt voor consistentie
Het meest belangrijk is om de kernwaarden te hebben benoemd. Daarna moet je ze steeds weer communiceren binnen je organisatie. Herhaling versterkt de verankering in je bedrijf. Veelal worden de kernwaarden weergegeven in een merkkompas. De functie van duidelijk geformuleerde merkwaarden hebben letterlijk de functie van een kompas: op basis van je merkwaarden bepaal je welke keuzes je maakt in je marketing en communicatie. Je toetst iedere uiting aan het kompas om te zien of het er aan voldoet. Zo niet, dan moet je andere keuzes maken.
Waarden werken door in je marketing.
Het maakt niet uit of het gaat over personal branding of corporate branding. Kernwaarden werken altijd door in alle facetten van je merk. Ze sturen je keuzes binnen je huisstijl, je marketingstrategie, je marketingmix, je contentstijl en -vormen en je klantbediening. Maar ze sturen vooral ook inhoudelijk je marketinguitingen. Een kleine dissonant in visual identity is geen drama. Een dissonant in merkwaarden is een ander verhaal. Sta je bijvoorbeeld voor inclusiviteit: niets zo moordend voor je reputatie als een klant die afgewezen is op basis van afkomst of postcodegebied of een medewerker die is weggepest om diens geaardheid.
Om die reden is het ook onverstandig om je extern uit te dragen merkwaarden alleen maar te definiëren op basis van je ambitie en niet te kijken naar de realiteit. Zoals Wil Michels zegt: “kernwaarden bedenk je niet, die ontdek je.” Is jouw hele organisatie hiërarchisch georganiseerd? Toegankelijkheid begint dan van binnen. Werk dan eerst aan een toegankelijker interne structuur voor je naar buiten gaat uitdragen hoe toegankelijk je bent. Mensen houden van authenticiteit. ‘Fake it ’till you make it’ gaat hier niet op. Jouw locatiemedewerker gaat volgens de protocollen handelen, gaat de bureaucratie van je organisatie volgen. Jouw klant ervaart geen toegankelijkheid en je reputatie wordt beschadigd. Want niet alleen ervaart je klant je extra sterk als ontoegankeliijk, je bent ook nog een liegebeest, een mooie-praatjes-maker.
Dus definieer je waarden, toets ze van binnen uit. En draag ze dan uit. Dan heb je een van de krachtigste marketingtools in handen die er zijn.
Wat hulp van buitenaf kan enorm helpen om je waarden scherper te definiëren. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Tijdens een StrategieBoost denken we met je mee over jouw persoonlijke uitdaging. Lees er meer over via de knop hieronder. Bellen met 06-46211597 mag natuurlijk ook.