Vorige week was het NIMA Marketing Day. Net als voorgaande jaren was het weer een topdag om bij te zijn. Het was weer in de Fabrique in Utrecht. Een leuke locatie, maar helaas niet in alle ruimtes even geschikt voor de tropische temperaturen die we hadden. De interessante sprekers maakten een hoop goed. Ik hoop dat ze zich de enkele indommelende toehoorders niet persoonlijk hebben aangetrokken.
Als het interessant is vergeet ik al snel foto’s en video’s te maken. Dus het beeldmateriaal is niet meer dan een sfeerimpressie. Er waren meerdere interessante verhalen, maar hier zijn mijn aftermovie en mijn drie main takeaways:
- Muziek heeft een enorme impact. Dat wist ik natuurlijk wel, jij waarschijnlijk ook, maar zo’n dag benadrukt dat. NIMA weet altijd sprekers te vinden die een zaal van honderden op de benen krijgen, wat op zich al knap is. Muziek is daar vaak een belangrijk element in. De emotie van beeld wordt er enorm door bepaald. Menig bedrijf heeft zijn Tone of Voice gedefinieerd, maar ik kom zelden een bedrijf tegen dat zijn Tone of Music heeft gedefinieerd. Ik start ieder traject doorgaans met het opstellen van een brand book. Daar neem ik de muziek soms wel, soms niet in mee. Het ligt er een beetje aan in hoeverre video al nadrukkelijk onderdeel is van de contenttraditie of ambitie. Vanaf nu neem ik het standaard mee, het is gewoon te belangrijk.
- Zowel uit de verhalen van Walter Limpens van Neurensics als van de heren van Blauw Research bleek dat je bij je brand assets en uitingen op moet passen dat je niet met al je goede bedoelingen en intenties je eigen boodschap om zeep helpt. Bij toetsen kan blijken dat je behoorlijk de plank misslaat: In sommige gevallen roep je wel emoties op, maar zijn het geen emoties die tot aankoop leiden, in sommige gevallen leid je per ongeluk je klant af van de hoofdboodschap. Er is ook zoiets als te veel brand assets. Toetsen dus.
- Diep respect voor Lisa van den Berg met haar verhaal over het rebrandingproject van NorthC. Eerlijk gezegd ging ik hier heen vanuit nieuwsgierige scepsis. Een rebranding in zes weken. Ik was er van overtuigd, dat zou blijken dat het eigenlijk maar om een deel van de rebranding ging. En dan waarschijnlijk het theoretische deel, zoals het conceptueel ontwikkelen van het merk of juist om alleen de lancering. Het volledige rebranding traject van ideation tot voltooing had wel iets langer geduurd, maar ook maar een indrukwekkende 3,5 maand in totaal. Waarvan dus zes weken uitvoering van alle onderdelen, inclusief panden, auto’s, website enz. Lisa deelde gelukkig ook uitdagingen en eerlijke learnings. Dat blijven toch de meest interessante case studies, die waar ook de missers of verkeerde inschattingen worden gedeeld. Daar leer je wat van. Met voldoende budget, genoeg toegewijde agencies en een enorme bak energie kun je dus in een paar weken tijd bergen verzetten.
Al met al een geslaagde dag met leuke presentaties, leuke gesprekken en een stukje inspiratie. Voor mij geen borrel, ik ging na de laatste parallel sessie liever op tijd naar huis, maar volgend jaar ben ik zeker weten weer van de partij!