Pride, relevantie en pinkwashing

12 juni 2023

Elk jaar brengen verschillende social media specialisten een inhaakkalender uit. Voor wie het fenomeen niet kent: een inhaakkalender is een kalender met daarop alle feestdagen, herdenkingsdagen en breder erkende awareness-dagen, varierend van de Nationale herdenking 4 mei tot nationale pannenkoekendag. Of pannekoekendag. Zo’n kalender is gemaakt om je aan de ene kant bewust te maken van de verschillende dagen die er zijn, zodat je niet per ongeluk een belangrijke dag vergeet in je planning mee te nemen. En daarnaast is het bedoeld als inspiratie. Als je elke dag weer een post moet plaatsen (voor veel B2C merken bittere noodzaak) dan heb je met die kalender in ieder geval een aantal ‘haakjes’. De meeste B2B ondernemers die ik ken krijgen vooral buikpijn van de inhaakkalender. Er staan nogal wat onnozele dagen op. Ze verkopen serieuze producten aan serieuze bedrijven. Willekeurig inhaken voelt – overigens geheel terecht – als afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van je merk. En daarmee rijst de vraag: hoe relevant moet je zijn?

Bullshit vermijden

Wat mij betreft mag je bullshit vermijden. Zo is het deze week PinkPop, de US open en Internationale Sushidag. Voor mij persoonlijk niet relevant. Maar wat voor de een totaal irrelevant is, kan voor een ander heel belangrijk zijn. Verkoop jij zonnebrand of speakers? Dan kun je PinkPop benutten voor een stukje humor in je post. Verkoop je zonnekleppen, dan kun je ook wel iets met de US open. En als jij je team op een heerlijke sushi-lunch trakteert, dan kan dat fantastisch zijn voor je employer-branding. Er is dus sowieso geen one-size-fits-all.

Blijf je bij je waarden of bij je leest?

Het wordt anders wanneer de ‘inhakers’ raken aan maatschappelijk debat of normen en waarden. Zo is het volgende week World Refugee Day en start eind van deze maand het Offerfeest. Als jij dicht bent met Kerst, vind je het misschien logisch om iedereen een fijne Kerst te wensen. Als jij met Offerfeest open bent en je hebt ook geen medewerkers die het vieren, wens jij iedereen op social media dan nog Eid Mubarak? Of voelt dat al het je toe-eigenen van een cultuur die niet de jouwe is? Het herkleuren van logo’s, posts waarbij ‘onze gedachten uit gaan naar de nabestaanden van…’ of het lekker divers communiceren kan voelen als aanstellerig, hopping on the band wagon, me-too-marketing en soms als ronduit hypocriet. En wat als iemand je dan ter verantwoording roept, misschien wel publiek? Wat ga je dan zeggen? Vertel je dan dat er niemand uit de LGBTQ gemeenschap bij jou werkt? Dat jouw hele workforce bestaat uit witte cis-mannen van middelbare leeftijd? Omdat je om voor jou onduidelijke redenen nog nooit een andere sollicitant hebt gehad?​

Helpende vragen

 Er zijn een paar vragen die kunnen helpen om keuzes hierin te maken:

  • Raakt het je interne of commerciële kernwaarden? De maand Juni is – vooral in Amerika – pride month.  Een van de kernwaarden van Linde Marketing is liefde. En liefde is liefde. Dus raakt pride de kernwaarden van Linde Marketing. Dat zou ook het geval zijn als er geen mensen werkten uit de LGBTQ+ community. Aandacht besteden aan de pride maand – in wat voor vorm dan ook – voelt natuurlijk en logisch.
  • Raakt het je team, is het intern gedragen? Grote gebeurtenissen, zoals de oorlog in de Ukraine, roepen bij heel veel mensen sterke emoties op. Ook wanneer je geen medewerkers hebt met familie in de Ukraine, of zelfs wanneer je als ondernemer niet geneigd bent om een uitspraak te doen, jouw team kan behoefte hebben om zich als groep uit te spreken. Maar wanneer het eigenlijk de mening van een enkele medewerker betreft, dan is een persoonlijke social media uiting van die medewerker wellicht geschikter dan een bedrijfsstatement.
  • Brengt het eendracht of verdeling in de interne cultuur? Maatschappelijke vraagstukken zoals Corona, Black Lives Matter, de klimaatcrisis en MeToo roepen vaak debat op. Het kan zijn dat de interne cultuur zo is, dat men erg begaan is met een bepaald onderwerp. Het kan ook zijn dat er interne verdeeldheid is. De vaccinatieplicht is een goed voorbeeld. Een oproep om je te laten vaccineren kan passen bij de interne cultuur. Een zorginstelling zal een dergelijke oproep waarschijnlijk sneller doen. Maar een softwarebedrijf heeft geen direct belang bij het vaccineren van volgers. Versterk je met een oproep tot vaccinatie de interne eendracht? Of bestaat de mogelijkheid dat je een deel van je team van je verwijdert, dat je hen het gevoel geeft dat er voor hen geen plek is in jouw organisatie?
  • Geeft het verbinding of verwijdering van je doelgroep? Je pleegt marketing voor het bereiken van je ideale klant. Om ‘ideaal’ te zijn is meestal ook een match nodig op het gebied van normen en waarden. Als jij vooral levert aan boeren, kan een uiting van solidariteit een positieve impact hebben op je relatie. Het tegenovergestelde is ook waar. Denk ook na over verwoording: kunnen  jouw woorden ook anders geïnterpreteerd worden. Discussie is prima, miscommunicatie is zonde van de energie. 
  • Is het marketing of is het drive? Authenticiteit is heel belangrijk. Als je enige drijfveer is om mee te doen met iedereen, om geen publiciteit mis te lopen, om makkelijk te scoren, doe het dan maar niet. Zeg jij precies het tegenovergestelde met je gedrag dan met je woorden, ga dan eerst maar iets aan je gedrag doen. Dan hebben we het over pinkwashing of greenwashing: lekker doen alsof je inclusief of duurzaam bent terwijl de feiten anders liggen. Wil je daarentegen iets delen omdat jij zelf iets belangrijk vindt of je team vind iets belangrijk? Dan hoef je niet perfect te zijn. Je kunt je zelfs kwetsbaar opstellen en vertellende dat ook jij met jouw organisatie nog zoekende bent. En dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Dan is het mogelijk een goed idee. Moet je er wel werk van maken natuurlijk. Ook als je er medewerkers, netwerkpartners of klanten mee in het harnas jaagt, kan het nog steeds een goed idee zijn om een standpunt in te nemen. Misschien ruimt het lekker op. 

De vraag die hier niet staat en die toch heel veel mensen zich hardop stellen is: ‘Is het aan mij?’. Het antwoord op die vraag is ‘ja’. Als jij iets belangrijk vindt, als jij ergens voor staat, dan is het aan jou om je uit te spreken. Daarvoor hoef je niet het meeste last te hebben van #metoo. Of zelf gediscrimineerd te worden. Of zelf gay te zijn. Jouw mening doet er toe en kan bijdragen aan de verandering en het kan anderen steunen.

Worstel jij met je contentkeuzes en wil je verder gaan dan alleen Nationale Pannekoekendag? In een StrategieBoost tackelen we samen jouw grootste uitdagingen.